Táplálkozás
2017. okt. 14.

Sütőtökös szelet diós-vaníliás krémmel

Szuper zöldség a sütőtök, hiszen számtalan variációban fel tudjuk használni, és minden hogyan finom. Természetes édességét kiválóan használhatjuk fel különféle süteményekbe is, csökkentve, vagy akár el is hagyva ezzel a hozzáadott cukor, vagy egyéb édesítő mennyiségét. Ha már megvettünk egy nagy sütőtököt, sokszor mindenhez túl sok lesz, bármit is akarunk belőle készíteni. Nálam a tök, sokszor bekerül a körforgásba és nagyszerű fogások készülnek belőle a levestől az édességig.
Isteni finom, egészséges, igazi őszi sütemény

A művelet legtöbbször a úgy indul, hogy a sütőtököt feldarabolva beteszem a sütőbe és addig sütöm, amíg eléri a krémesen puha állagot, és cukor tartalma miatt, a széle aranybarnára karamelizálódik. Ekkor még nagyon kapós, langyosan, frissen isteni csemege.

Majd másnap a maradékot pürésítve használom tovább. Egy részéből finom, a hűvös őszi napokon istenien átmelegítő sütőtök krémleves készül gyömbérrel és szerecsen dióval.

A maradék sütőtökpürét pedig süteményekbe használom, számtalan variációban.

Most egy piskótát gazdagítottam vele, amihez finom diós krémet főztem.

Az ételek készítésénél nálam fő szempont azok egészséges volta. Receptjeimben igyekszem a hagyományos receptekhez képest kevesebb zsiradékot használni, a szénhidrátok felszívódását pedig a magasabb rosttartalom segít lassítani.

Azt sajnos (vagy nem sajnos) be kell valljuk, hogy az ételek finom ízéért és krémes, vagy puha állagáért sokszor a hozzáadott zsiradék a felelős. Gondoljunk csak egy igazán jó sajtos pogácsára, vagy szaftos süteményre.

De hogy érjük el, hogy a süteményünk az alacsonyabb zsírtartalom ellenére és szaftosak legyenek és ne fojtogatóan szárazak?

Hát erre is jók a zöldségek! :-)

Hozzávalók:

Kb. 500 g sütőtök

8 tojás

Szőlő cukor, kókuszcukor (eritrit, vagy glicin)

40 dkg liszt (teljes őrlésű zabliszt, barna rizsliszt, zöldbanánliszt vegyesen vagy ízlés szerint)

Fél tk szódabikarbóna

Pici almaecet

A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a pici alma ecettel, majd beledolgozzuk a sütőtök pürét. A fehérjéket kemény habbá verjük és kb a felét óvatosan a sárgájához forgatjuk. A szódabikarbónával elkevert lisztel kanalanként összeforgatjuk, végül a maradék tojásfehérjét is, óvatosan, hogy ne törjön össze a hab.  A masszát szilikonos sütőpapírral bélelt tepsi öntjük, és előmelegített sütőben - közepes lángon - tűpróbáig sütjük.

A krémhez diót darálunk. 2 csomag vaníliás pudingport rizstejben megfőzünk. (Ha szükséges édesítjük) Ezzel a diós krémmel töltjük meg a piskótát. Akinek a kalóriatartalom annyira nem fontos, ezt a krémet dúsíthatja mascarpone sajttal vagy habosra kevert puha vajjal. Könnyedebb, habosabb lesz a végeredmény, de kalória tartalmát is jelentősenl megnöveli.

Lapos hasat szeretnél és a derékfájást is elfelejtenéd?
Én is, mint a legtöbb weboldal, sütiket használok. Ezt jó ha tudod, de kötelező is kiírni.  Itt olvashatsz róla bővebben!
OK, értem!