Táplálkozás
2018. márc. 28.

Húsvéti krumplis kalács

Még soha nem próbáltam krumplis kalácsot sütni, de most szembejött velem a neten, és nagyon megtetszett. Természetesen alakítottam rajta, mert az eredeti recept teljesen fehér buzalisztből készült.
Húsvéti krumplis kalács

Hozzávalók 2 közepes kalácshoz:

250 g zab- vagy zabpehely liszt
70 g rizsliszt
25 g zabrost
80 g buzaliszt
2 dkg élesztő
40 g szőlőcukor
1 tk só
2 tojás
2 tojás sárgája
20 g olvasztott vaj
210 g szétfőtt burgonya

Elkészítés:
2 db kisebb krumplit apró kockára vágunk és kb. 3x os mennyiségű vízben feltesszük főni. Nagyon puhára főzzük, hogy szinte szétmálik. A megfőtt krumplit a levével együtt selymesre turmixoljuk. Sűrű palacsinta tészta állagot kell kapjunk. Az élesztőt kevés cukorral és folyadékkal felfuttatjuk. 
A hozzávalókat robotgépbe tesszük, és a dagasztó funkcióján simára dagasztjuk. Sima kissé ragacsos tésztát kapunk, mely kis liszttel megszórva jól kezelhető lesz. Ha szükséges egy kevés liszt vagy folyadék hozzáadásával igazítsunk a tésztá állagán.
Én kelesztőtálban kelesztettem, 15-20 percig, majd a tésztát két részre osztottam. Mindkét részből 3 rudat sodortam és hármas fonással készítettem el a két darab kalácsot. 

Ezután tojással lekentem, kelesztettem még 15 percet és kb. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem.

Lapos hasat szeretnél és a derékfájást is elfelejtenéd?
Én is, mint a legtöbb weboldal, sütiket használok. Ezt jó ha tudod, de kötelező is kiírni.  Itt olvashatsz róla bővebben!
OK, értem!