Táplálkozás
2018. márc. 30.

Angol húsvéti csokis kalács - hot cross buns

Idén olyan sokszor jött velem szembe ez a hagyományos angol húsvéti kalács, hogy ki kellett próbálnom. Bár külalakra lehetne mit javítani, de az íze mindent kárpótol.
Hagyományosan Nagypénteken fogyasztják ezt az édes, fűszeres, mazsolás kalácsot, melyet kereszt alakban díszítenek.
Az alaprecept Jamie Oliveré, amit azért jócskán megreformáltam.

Hozzávalók 12 db-hoz:

50g vaj
50g szőlőcukor
1 tk fűszerkeverék (fahéj, kardamom, szerecsendió, gyömbér)
2 dl rizstej, vagy bármilyen növényi tej
2 tojás
500 g liszt ( nekem: 200 g durum búza liszt, 200 g zabpehelyliszt, 30 g zabrost, 30 g vaníliás zabpuding, 40 g ch csökkentő lisztkeverék)
1 tábla étcsoki
150 g mazsola
3 ek méz



A vajat, a cukorral és a fűszerkeverékkel összeolvasztjuk, majd hozzáadjuk a 1,5 dl folyadékot és a tojásokat, és simára keverjük. Az élesztőt 0,5 dl tejjel és kevés cukorral felfuttatjuk. A liszteket egy kelesztőtálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a folyékony összetevőket. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, én fakanállal dagasztom míg a tészta elkezd elválni az edénytől. Ekkor adjuk hozzá az apróra vágott csokoládét, - 12 pici kocka kivételével - és a mazsolát. Ha túl ragacsos lenne, egy kevés lisztet is adunk hozzá. Duplájára kelesztjük. Ha megkelt, ököllel kiütögetjük a levegőt belőle és lisztezett felületre borítjuk. Kicsit átgyúrjuk, és 12 darabra vágjuk. Mindegyik darab közepébe rakunk egy kocka csokit, és zsemle alakúra formázzuk. Újra kelesztjük. Mikor kész liszttel és tejjel sűrű palacsinta tésztát keverünk, habzsákba töltjük, és ezzel rajzoljuk meg a kereszteket a kis kalácsokra. 180 fokra előmelegített sütőben kb 30-40 perc alatt megsülnek. Még forrón mézzel megkenegetjük őket! Majd legalább 5 percet pihentetjük. :-)

Nagyon finom! Jó étvágyat! Kellemes Ünnepet!
Lapos hasat szeretnél és a derékfájást is elfelejtenéd?
Én is, mint a legtöbb weboldal, sütiket használok. Ezt jó ha tudod, de kötelező is kiírni.  Itt olvashatsz róla bővebben!
OK, értem!