Táplálkozás
2018. jún. 08.

Te is megőrülsz az édességért? Erre vajon gondoltál?

Szőlőcukorral édesítesz? Te megbolondultál? Szinte hallottam a kérdést, mikor először írtam ezt le. Mitől lenne egészséges, vagy egészségtudatos bármi, amit szőlőcukorral édesítenek?

Nem tudom, nektek feltűnt e, (lehet, hogy nem :-) ), mert igazság szerint nekem is csak nemrégiben, hogy újabban alig sütök süteményt. Míg korábban szinte minden nap, de egy héten többször biztosan sütöttem valamit. Persze “egészséges, cukormentes” valamit.
Ennek ellenére a gondolataim sokszor forogtak az ennék valami édeset körül.

A kapcsolatom a cukorral már közel két évtizede megváltozott.
Már tini koromban megtudtam: a cukor ellenség, a cukor elhízást okoz, cukrot enni gáz.
Ez alatt az idő alatt én nagyjából végig is jártam az édesítés evolúcióját. Már ha létezik ilyen. Ha nem, hát én kitaláltam :-)
Nagyon zöldfülű koromban még mesterséges édesítő szereket is használtam. Sose voltam tőle igazán jól.
Erre nem is pazarolok több szót… remélem túlélem :-)

Aztán jött a nyírfacukor téma, és én azt gondoltam (ahogy, azt sokunk) hogy ez a megváltás. Mehet minden nyírfacukorral. Ja, hogy az mégsem olyan jó, mert megy a hasunk?
Nem baj, jöhet az eritrit. Még jobb is hiszen jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, édesítő ereje viszont ugyan olyan jó. Ez is megváltozott, hiszen a vélemények ma már a cukor alkoholok (xilit,eritrit) hatásáról is erősen megoszlanak.
Az inzulinszintre gyakorolt hatás mellett (lásd lejjebb), például kedvezőtlen hatással vannak a bélflóránkra.
Bélflóránk állapota pedig alapvetően az egész szervezetünk működését befolyasolja.
Hatása van a súlyunkra a hormonrendszerünk, az immunrendszerünk állapotára.

Itt pedig el is érkeztünk az inzlinszintre gyakorolt hatásokhoz. Iszonyat fontos kérdés.
Mégpedig az, hogy az édes íz érzékelése,milyen hatásokat vált ki.
Ugyanis az édes íz hatására már megindul az inzulin termelés a szervezetben, viszont sokszor ehhez nem társul a megszokott módon vércukor emelkedés.
Ez éhséget generál, így összességében még a kalória bevitel is növekedhet.
Igaz lehet ez minden olyan édesítési módra, akár természetesnek mondottra is, amelyek fogyasztása nem jár vércukorszint emelkedéssel, akár még a sztéviára is.

KIS KITÉRŐ:Én nem vagyok szemellenzős. Nyitottan és kíváncsian tekintek minden újdonságra, és amit jónak látok azt ki is próbálok.
Aztán ha valami beválik maradok, ha nem továbblépek. De soha nem kardoskodok semmi mellett elvakultan. Lehetnek kutatások ami a fenti gondolatmenetem alátámasztják, és jöhetnek érvek, amik ennek ellentmondanak.
Azt is tudom, hogy a saját tapasztalat nem kutatás és nem is támaszt alá semmit.
De az éhségérzet, édesség utáni vágy generáló hatását az előbb említett édesítési módoknak a saját bőrömön tapasztaltam.
Az eritrites időkben kb. nem volt olyan nap, hogy ne sütöttem volna valamit. Minden egyes nap vágytam az édesség után.

Vajon miért?

Gondoljuk csak végig, végső soron miért táplálkozunk. Hogy energiát nyerjünk.
Nem azért, hogy a gyomrunk tele legyen, hogy azon dolgozzunk hogy ejtsük át, csapjuk be, hogy minél kevesebb kalória bevitellel, minél tovább tartsuk megtömve a gyomrunkat.
Vajon mi kell a szervezetednek, hogy édes ízt érezzen, vagy energiát nyerjen?

Azt hiszem, a válasz erre is egyértelmű.

Miből nyerünk energiát? Glükózból, másnéven szőlőcukorból. A glükóz pedig a sejtek legfőbb energiaforrása.
Fizikai aktivitás során, izmaink, szellemi tevékenység során az agyunk tápláléka. A felesleg az izmok és a máj glikogén raktáiraiban tárolódik. Miután ezek is feltöltötődtek, a maradék a zsírraktárakba kerül.

Miért szőlőcukor, akkor már miért nem sima kristálycukor?
A kristálycukor fele részben fruktóz, fele részben pedig glükóz. Miért baj ez?
A fruktóz másnéven gyümölcscukor.

“A glükózzal ellentétben a fruktóz nem serkenti az inzulin kiválasztást, szinte teljes egészében a máj glikogén raktárait tölti fel, ráadásul „zsírgyártó” üzem módba kapcsolja szervezetet. Ezen kívül a fruktóz az étvágyunkat is növeli, mert a glükóznál kevésbé gátolja az étvágy fokozó ghrelin hormon termelődését, az étvágy csökkentő leptin hormon termelését pedig gátolja. A túlzott fruktóz fogyasztás a zsigeri (pl. máj) zsírmennyiséget növeli, így a túlsúly, elhízás, inzulinrezisztencia, cukorbetegség, metabolikus szindróma kialakulásának kockázata jelentősen nő." – Dr. Gajdács Ágnes.

Ezért igazán problémásak az üdítők, a készételek, a bolti édességek, mert többségük tömve van magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal!
A fruktózfogyasztást érdemes tehát, az értékes tápanyagokban bővelkedő zöldségekre és gyümölcsökre korlátozni. Jó-jó! Dehát a szőlőcukor az egekbe lövi a vércukor szintet!

Ez így igaz… ha bekapsz egy kanál szőlőcukrot ez így lesz.
A felszívódást azonban kellően magas rost és/vagy fehérje bevitellel csökkenti tudjuk. Meg persze ne feledkezzünk meg a mértékről és a sportról.
Én saját magamon is tapasztalom a fent írtakat.
Sokkal kevesebbszer jelentkezik az édesség iránti vágy.

Ezzel az írással, nem borzolni akarom a kedélyeket.
Mindenki egyen úgy, ahogy azt ő legjobbnak gondolja.
Ez az írás nem tanács. Egy egyszerű történet arról, én miért döntöttem úgy, hogy ha édesítek azt miért szőlőcukorral teszem.

További infok:
http://www.webbeteg.hu/cikkek/adattar/475/glukoz-vercukor
http://napitaptudas.blog.hu/2016/05/04/_kulso_szolocukor_forras_belso_szolocukor_forras_a_kulonbseg_te_vagy
http://www.ritmus.hu/cikk/2287/ (Dr. Gajdács Ágnes)
Wikipédia
www.zoldhaz.info
Lapos hasat szeretnél és a derékfájást is elfelejtenéd?
Én is, mint a legtöbb weboldal, sütiket használok. Ezt jó ha tudod, de kötelező is kiírni.  Itt olvashatsz róla bővebben!
OK, értem!