NMPT

Az országban az elsők között tanulhattam meg Bene Máté porckorongsérv specialista gyógytornász, fizioterapeuta által létrehozott NMPT rendszert. Ez a rendszer azért egyedülálló, mert a megszokott edzéseinkbe tudunk olyan gyakorlatokat beépíteni, melyek segítségével testünk képes visszatalálni a természetes működésébe.

Talán te is tapasztalhattad, hogy a gerincproblémák szinte járványszerűen terjednek. Talán neked, de a környezetedben valakinek szinte biztosan fáj vagy fájt valahol. De már azt is tapasztalhattad, hogy akinek gerinc problémája volt, annak egy idő után kialakulrt csípő, váll vagy térdízületi problémája is.

Ez nem véletlen!

A számítógép nézés, a mobil telefonok, az ülő munka, a gyerek cipelés, az autó vezetés mind mind természetellenes tartásokra kényszerítenek, ráadásul hosszú távon. Az emberi testet nem erre találták ki, de ehhez alkalmazkodik. Amíg testünkben minden a helyén van és úgy működik, ahogy az ki lett találva, addig gond egy szál se. Amint ez a rendszer valahol zavart szenved elkezdődnek a problémák, ráadásul úgy, hogy mi ebből semmit nem érzékelünk. Mert testünk kompenzál… a gond csak az, hogy olyan “alkatrészek” kezdenek el dolgozni olyan szerepben, ami nekik nem lenne feladatuk. Az “alkatrészek” így elkezdenek károsodni, ami itt-ott fájdalmak formájában is megjelenik.

És elindul a dominó effektus

Ez a rendszer nem pusztán az izmok, csontok és kötőszövetek jó működését jelenti. Az ő munkájukat az idegrendszer hangolja össze. Vagyis ha az egyik izom, ízület nem tudja, vagy nem megfelelően tudja végrehajtani az adott feladatot, a testünk kerülőutakat keres, és olyan izmokat is bekapcsol a működésbe, ami neki, az adott mozgásban nem lenne feladata. Azok az “alkatrészek” pedig, amik nem abban a funkcióban működnek, amire ki lettek találva, károsodni fognak. Ezek a hibás mozgásminták, pedig gyűrűznek tovább… És mi ebből egy jó darabig semmit nem érzékelünk.

Hogy mit veszel észre NMPT-ből az edzéseken?

Minden edzésünkbe beépítünk olyan gyakorlatokat, melyek visszavezetik testünket a természetes működésbe és kihagyjuk azokat, amelyek ráerősítenek az amúgy is rossz irányt vett folyamatokra. Maradunk a kedvenc edzéseinknél, amiket imádunk. Erősítünk és kardiózunk, mindeközben pedig az NMPT gyakorlatokkal tereljük vissza testünk "alkatrészeit" oda, ahol azoknak működniük kell. Ezek a speciális gyakorlatok a kóros reflexek leépítésével, a helyes mozgásminták újratanításával a kóros együttműködések törlését szolgálják. Olyan fantasztikus edzések ezek, aminél jobbat ma nehezen tudok elképzelni!

Mit ad az edzéseinkhez az NMPT?

Megelőzheted a degenerartív gerinc betegségeket, mely manapság minden ülő munkát végző embernél jelentkezik. Korrigálni tudjuk az ideg rendszer rossz mozgásmintáit, ezzel elkerülni, hogy a gyógyult gerincbeteg embernek más ízületeiben, vagy más gerincszakaszain problémái adódjanak. megelőzni olyan tüneteket és problémákat, mint a befagyott váll, tenisz és golf könyök,gerinc és állkapocs ízületi eredetű fülzúgás, szédülés Javíthatod a testtartást, és megelőzheted a mozgásrendszer öregedésének tulajdonított fájdalmakat. csípőízületi és térdízületi kopást is elkerülheted - mert a miofasciális erővonalak balanszírozásával az ízületek terhelése optimalizálható (forrás: gerinc.hu)

"A gond csak az, hogy az "erősítsük meg a törzsizmokat" típusú old school hozzáállás ehhez nagyon nem elég! Aki már rendelkezik a rossz mintákkal, az döntően sport közben is azokat használja, így a bár teljesen jó szándékú erősítés is legtöbbször csak tovább erősíti a beégetett rossz programokat. A hatékony korrekcióhoz ennél sokkal komplexebb, az idegrendszer működését, a rossz mintákat futtató feltétlen reflexeket kiiktató speciális mozgásokra van szükség. ( kvázi a "szoftveres" hibával is foglalkozni kell...) Azaz ha már rendelkezel a rossz mozgásmintákkal, akkor az edzés, az erősítés is csak erősíteni fogja azokat. Az NMPT rendszere erre a dilemmára ad megoldást! Az NMPT korrekciós modulokat úgy állítottam össze, hogy az adott mozdulatban lehetetlenné teszik a hibás mintákért felelős feltétlen reflexek működését, így rákényszerítik az ideg-izom rendszert, hogy újramodellezze, újra feltanulja a helyes mintákat. Ezzel a rendszer pont azokat a test belsejéből eredő túlterheléseket oldja meg és programozza át, melyek a degeneratív folyamatok jó részét okozzák." - Bene Máté

 
Lapos hasat szeretnél és a derékfájást is elfelejtenéd?
Én is, mint a legtöbb weboldal, sütiket használok. Ezt jó ha tudod, de kötelező is kiírni.  Itt olvashatsz róla bővebben!
OK, értem!