Testmozgás
2017. okt. 17.

Ezt ne hagyd ki, mielőtt elkezded a haránthas programot

Összegyűjtöttem a Haránthas programmal kapcsolatban leggyakrabban felmerült kérdéseket, mielőtt neki kezdesz a programnak, ezt kérlek mindenképpen olvasd el.

Minden nap csináljam!?

Igen, akár minden nap végezheted a gyakrolatsorokat, az edzés előtt a bemelegítés részeként. Viszont nem feltétlenül kell minden gyakorlatsort 1 hétig végezned. Lehet, neked elég lesz 1 nap is pl. az első hétből, mert ha megy a helyes kivitelezés mar léphetsz is tovább a következő részre. Hétről hétre egyre nehezebbek lesznek a gyakorlatok, a vége felé már egy teljes blokk, az utolsó részek pedig már egy teljes edzés.

Ha az elsö 3 haránthas gyakorlatsor nem jelent semmiféle kihivást, nem érzek semmi extrát, velem van a baj?


Igazából az első pár hét lehet könnyed, nincs azzal baj, hiszen ez főként a tanulásról szól. Ezért is ajánlom azt, hogy akár bemelegítés részeként végezhető. Nem kell mindig "meghalni" ahhoz, hogy eredmény legyen. Ami viszont elengedhetetlen ezeknél a gyakorlatoknal, hogy tűpontosan csináld. Az eszközöket, joga tégla, labda stb. használd a gyakorlatokhoz. Ha úgy érzed, hogy minden gyakorlat pontosan es könnyen megy, lépj tovább a következő hétre. De ha gondolod, videózd le magad és küld át nekem. :-) Lehet, te sokkal gyorsabban haladsz, mert megvannak már ez erős alapok. Ha úgy érzed, hogy tökéletes kivitelezés mellett sem jelentenek már kihívást a gyakorlatok 2-3 nap után lépj tovább, csináld a következőt rész gyakorlatait.

Szétnyílt hasizomra is hatásos a haránthas program?

Igazság szerint a haránthas programot nem a szétnyílt hasizom összehúzása miatt készítettem, de szükségszerű, hogy ez a probléma is javuljon, hiszen a haránthas egy fűző és a mozgásszervredszer egészsége nem létezik egészségesen működő hararánthasizom nélkül. Egy csomó gyakorlatot (pl plankek) meg lehet csinálni úgyis, látszólag helyesen, hogy a haránthasizom nem kapcsolódik be a munkába, az egyenes hasizmok dolgoznak. Számtalan levelet kapok, hogy milyen gyors és jelentős változást tapasztaltak azok, akik rendszeresen és következetesen csinálják a programot a szétnyílt hasizmaikon. Egyre laposabb a has, vékonyabb a derék az eredmény. Én azt mondom: az elsődleges, hogy nagyon figyeld magad! Ahogy csinálold a sorozat részeit hétről hétre, figyeld, hogy változik az állapotod. Ha esetleg olyan gyakorlattal találkozol, amit a tested még nem enged be, azt hagyd ki egyenlőre, vagy beszéljük meg, de lehet, hogy nincs is ilyen. Figyeld meg a gyakorlatok végzése közben, hogy az dologzik e aminek dolgoznia kell. Főleg az első hét gyakorlatai azok, amik segítenek ebben.

Hol találom meg a teljes programot?

A YouTube csatornámon. Ha tetszenek a videók iratkozz fel a csatornára, és automatikusan értesítést kapsz ha felkerül egy új videó.

YouTube lejátszási listát itt éred el.

Hány részből áll a haránthas program?

A programnak jelenleg 17 részét találod meg, de készülnek az új részek is.

Miért tartod ilyen fontosnak ezt a haránthas és tartásjavítás témát?

Mert rengetegen vannak olyanok, akik rendszeresen és kitartóan edzenek, de mégis fáj itt-ott. Térdfájás, csípőfájdalmak, derékfájás, és igen, sok esetben gerincsérvük is van. A legtöbb embernél itt a legnagyobb probléma, elkezdünk edzeni, folymatosan emeljük a tétet, miközben az életmód következtében olyan rossz mozgásminták működnek, olyan eltérések alakulnak ki, amiket fontos lenne a helyére tenni. Mert a tested kompenzál, mindent megcsinál amit kérsz tőle, de nem feltétlen az működik az adott gyakorlatban, aminek kell, és ha az dolgozik aminek nem feladata, az kopik, és megy tönkre. És mire a fájdalom jelentkezik már késő. Tudom, ezért vagyok rákattanva, mert felismertem, hasonló cipőben járok...

Heti hányszor javaslod megcsinálni a videókat? Bemelegítésként kötelező vagy külön is lehet?

Igazából az, hogy bemelegítésként ajánlom azért van, mert arra gondoltam, hogy így többen be tudják iktatni az edzéseik mellé. Lehet ha ezt még pluszban kéne csinálni, kevésbé lenne rá idő, vagy kedv. És azért időt is lehet így spórolni, hiszen két legyet ütsz egycsapásra. De persze megcsinálhatod külön is, aztán ahogy haladnak a hetek, nehezednek a gyakorlatsorok. Ekkor már egy edzésnek is beillenek, főleg ha több körben végzed őket. Az első hetek arról szólnak, hogy megérezzük mit kell csinálni, minek kell dolgozni, és rögzüljenek ezek a mozgásminták. Igazából csinálhatod minden nap is, ha van kedved, vagy időd. Azért, ha egy héten 4x meg tudod csinálni az lenne igazán szuper. Egy gyakorlatsort nem feltétlenül kell egy hétig csinálj. Ha úgy érzed megy az adott hét, már léphetsz tovább a következőre, de tényleg fontos, hogy a kivitelezés a lehető legfontosabb legyen. Köszönöm szépen a dícséretet. Aranyos vagy.

Ha bármi kérdésed van írj nyugodtan, és segítek, és persze nagyon örülök, ha megírod nekem a tapasztalataidat is.

Lapos hasat szeretnél és a derékfájást is elfelejtenéd?
Én is, mint a legtöbb weboldal, sütiket használok. Ezt jó ha tudod, de kötelező is kiírni.  Itt olvashatsz róla bővebben!
OK, értem!